Vstaja nevidnih delavcev sveta

Poziv partizanov nevidnih delavcev sveta na manifestacijo proti fašizmu za svobodo sveta

Fašizem je ideologija, ki upravičuje inferioriziranje nekaterih, lažne privilegije drugih in oblast peščice. Zato skonstruira uniformno in normalizirajočo podobo skupnosti, vse oblike življenja, ki ne ustrezajo tej podobi, razglasi za sovražne, tako skonstruiranega notranjega sovražnika pa skuša bodisi prevzgojiti bodisi izstrebiti. Takšna je bila ideologija zgodovinskega fašizma in takšna je ideologija današnjega fašizma. Ne glede na simbole in samopoimenovanje.

Fašizem je praksa terorističnega zatiranja avtonomne, spontane in samonikle javne sfere, kjer se lahko svobodno artikulirajo ter izrazijo želje, potrebe, nove pravice in svoboščine. Ko je zgodovinski fašizem s skvadrističnim in terorističnim nasiljem zatrl vse avtonomne in svobodne prostore komunikacije, se je lotil še bednega ostanka pluralizma v institucijah reprezentativne politike. Zgodovina nas uči, da se pred fašizmom ne moremo obraniti v parlamentu, temveč z gradnjo in branjenjem avtonomne in samonikle javne sfere.

27. aprila gremo na ulice proti fašizmu – proti vsem manifestacijam fašizma. Pa naj gre za fašistične bande, ki nas terorizirajo na ulicah in, kot kaže primer iz Filozofske fakultete, celo na univerzi, za fašistične skupine, ki širijo ideologijo strahu, normalizacije in izključevanja, politične sile in politike, ki zapirajo in zatirajo avtonomno in samoniklo javno sfero, banke, borze in podjetja, ki iz nam ukradenih moči financirajo in gradijo aparat gospostva, kateremu se udinjajo fašistična ideologija in prakse. Na ulice gremo, da bi razgradili vladavino strahu. To bomo naredili tako, da bomo odprli svoboden javni prostor izražanja želja, potreb, pravic in svoboščin in prostor svobodnega izražanja absolutne pluralnosti oblik življenja. In ta prostor bomo branili. Na ponedeljkovi manifestaciji in potem. Nasilje fašizma in sistema, ki nas tolče kot osamljene posameznike in posameznice, zahteva kolektiven odgovor. Zahteva, da s svojimi telesi in afekti tvorimo formacijo, ki nas bo ščitila kot zid in osvajala nove pravice kot gromozanski val. Zahteva novo partizansko formacijo postfordističnih proletarcev, ki brani in širi osvobojene prostore, artikulira ter uveljavlja nove pravice in svoboščine, sprošča svobodno izražanje oblik življenja.

Dovolj je slabe dialektike, po kateri oblast oktroira pravice, avtonomno in samoniklo javno sfero, ki lahko edina proizvede pravice, pa zatira. Preveč rizično je stvari prepustiti medijem, reprezentativni politiki in interesnemu predstavništvu. Lahko zamudimo priložnost, da zbrcamo na tleh ležeči kapitalizem in dosežemo nove pravice. Še več, tvegamo vzpon novih fašističnih populizmov, ko bodo mediji, reprezentativna politika in ulične fašistične bande delovali skupaj. Zato je čas, da gremo v partizane in zgradimo osvobodilno gibanje nevidnih delavcev sveta.

Pridruži se nam na zadnjem mobilizacijskem srečanju to soboto ob 20.00 v SC Rog in nato v ponedeljek na manifestaciji Fronte za svobodo sveta ob 12. uri na trgu OF.

Proti vladavini strahu – za globalno državljanstvo, garantiran dohodek in svobodno izražanje mnogoterosti.

Vstaja nevidnih delavcev sveta

novo na portalih gibanj