Univerza za nepodredljive vede

Nagovor avtoritet Sveta dobre vlade ob koncu escuelita zapatista (12-16 avgust 2013)

Tovariši in tovarišice,

želimo vam prav dober večer. Najprej pozdravljamo tovariše in tovarišice učitelje cone in se jim zahvaljujemo za trud, da so vas učili. Aplavz za njih.

Tovariši in tovarišice, učenci in učenke, ki ste prišli iz različnih držav petih kontinentov sveta. V imenu vseh zapatističnih ljudstev v uporu, se vam Svet dobre vlade zahvaljuje, da ste sprejeli naše povabilo na zapatistično šolo. Zelo smo zadovoljni in veseli, da ste prišli v naše kraje, kjer živimo in kjer smo. Smo zelo ponosni, da smo živeli z vami v teh dneh pouka. Zapatisti in zapatistke nismo edini in nismo obupani, smo pa upanje. Avtonomija je najboljša in edina pot uničenja slabega kapitalističnega sistema.

Tovariši in tovarišice, učenci in učenke, prosimo, da nam oprostite za težave, na katere ste naleteli na poti in za način življenja v teh dneh, ko ste bili slušatelji zapatistične šole pri zapatističnih ljudstvih. Prav tako se opravičujemo zaradi hrane v dneh, ko ste bili z nami in z zapatističnimi skupnostmi. Ker vemo, da niste vajeni naše hrane in pijače. Toda tako živimo in tako smo navajeni in zadovoljni z mirno vestjo in z idejo, da se bomo borili do poraza kapitalističnega sistema. Prav tako se opravičujemo zaradi zdravniške oskrbe. Če je kdo zbolel in ni dobil oskrbe profesionalnega zdravnika. Toda tovariši in tovarišice so pomagali s srcem in storili, kar so lahko, medtem ko so vas zdravili z zdravilnimi rastlinami. To je naša kultura, tako živimo in se organiziramo, da nas slaba vlada ne more izkoreniniti. Tovariši in tovarišice, še enkrat se opravičujemo za kraj, kjer ste spali in počivali v dneh pri zapatističnih ljudstvih. Če je kdo od vas spal pod streho iz pleha ali trave. Toda takšni smo zapatisti, tako živimo in smo zadovoljni. Opravičujemo se, če ste hodili izpostavljeni dežju in utrujeni do skupnosti, ki nimajo cest. Prav tako se opravičujemo, ker v skupnostih tovariši in tovarišice ne govorijo dobro kastiljsko ali špansko. Toda borijo se zato, da bi naše šole in izkušnja avtonomije napredovale.

Tovariši in tovarišice, to je naše opravičilo in zahvala. Vemo in razumemo, da je v naši mobilizaciji in organizaciji veliko težav in da zapatisti in zapatistke srečujemo te težave od začetka naše organizacije. Soočali smo se z mrazom, nalivi, utrujenostjo, hodili smo ponoči, bili lačni, izčrpani, z zlomi in raztrganinami. Vse to smo trpeli v desetih letih podtalnosti z veliko varnosti, solidarnosti in tovarištva. Dokler ni prišel prvi januar 1994, ko smo rekli Ya Basta in razglasili trinajst zahtev, ki so: zemlja, streha, delo, zdravje, hrana, izobrazba, neodvisnost, demokracija, svoboda, pravica, informacija in mir. In dejali smo, da ne bomo od nikogar prosili dovoljenja. To bomo storili z zakonom ali brez. In danes to počnemo v praksi, z našimi zapatističnimi ljudstvi. Medtem ko nas skuša slaba vlada poraziti z vojaškimi, ekonomskimi, političnimi, ideološkimi strategijami. Toda niso nas mogli zlomiti, kajti naš boj je pravičen in resničen. In do zdaj smo zelo napredovali. Zdaj imamo našo lastno vlado, lastno zdravstvo, šolstvo in še kaj. Ker smo enotno in organizirano ljudstvo, ki analizira, misli, razpravlja in odloča. Vi ste živeli in sobivali z nami v teh dneh, ko ste bili na našem zapatističnem teritoriju, kjer ljudstvo ukazuje in vlada uboga.

Tovariši in tovarišice, učenci in učenke, upamo, da ste se kaj naučili od tega, kar so vas učili naši tovariši in tovarišice. V teoriji in praksi. In da boste to maksimalno izkoristili. Želimo, da v svojih krajih delite, kar ste videli in doživeli ter da se boste organizirali na vam ustrezen način. Danes se je končal pouk na prvem nivoju in upamo, da ne bo prvič in zadnjič. Pričakovali vas bomo na naslednji šoli, na drugem nivoju. Zato vas bomo pospremili z glasbo in plesom, da ne boste žalostni. Kajti mi smo zelo zadovoljni.

Revolucionaren pozdrav vsem prisotnim. Vsem, ki niso mogli priti iz petih kontinentov sveta, se prav tako opravičujemo in se jim zahvaljujemo. Srečno pot, pozdrav in čuvajte se. Danes se zaključuje naša escuelita ob 20.00, fronta boja severovzhod. Hvala tovariši in tovarišice!

Univerza za nepodredljive vede

novo na portalih gibanj