Ne bomo plačali njihove krize!

This category contains 8 posts

Na juriš na vodni top!

Vlada je sprejela tako imenovano izhodno strategijo iz krize. Istočasno je premier Pahor naznanil, da je politike konsenza konec, rekoč, da bo vlada skušala doseči soglasje glede ukrepov izhodne strategije le do določene točke, nato bo sprejela unilateralno odločitev. Napoved ukrepov za izhod iz krize in konca konsenzualne politike je pospremila obnovljena (...)

Participacija na dobičku: delavcem ali lastnikom

Medtem ko je svet zabredel v finančno in zdaj še gospodarsko recesijo, novi vladarji Slovenije razpravljajo o tem, ali naj uzakonijo obvezno udeležbo delavcev pri dobičku. Čeprav številne raziskave ugotavljajo heterogene pozitivne učinke takšne uvedbe na poslovno uspešnost podjetij, se zanimiv spor odvija med tistimi, ki verjamejo, da bi uzakonitev obvezne (...)

NEXT LEFT: European Politics and Movements in the Great Recession, as Bushism Ends

Do a bit of historical rewind and think you are back in 2000 again. Boy, was Europe optimistic back then. The new economy hadn’t crashed yet, and Dubya did not seem to stand a chance against Gore. Sure, noglobal protesters had emerged as spoilers of the party of monetarism and neoliberalism, and the cinders of the Balkans were still smouldering, but the (...)

Nekaj kratkih misli o krizi

Danes folk govori o ’finančnih storitvah’ - ki jih organizira/ponuja takoimenovan finančni sektor, razne korporacije. Slednje ponavadi nudijo svetovanje ob naložbah, posojanju kreditov (kam vlagati, za koliko casa, možnosti fluktuacije devznih tečajev, analiza trga predvsem v smislu projekcij...). Ce so korporacije večje pa ponujajo tudi možnost (...)

One Big Heretic Union

Mislim, da je kriza dobrodošla, saj nam je pokazala kam pelje špekulativno egoistično naravnana politika, ki smo ji bili priča v zadnjih letih - desetletjih.. Prekerni, migranti, nevidni, izključeni in brezposelni Evrope ter vseh kontinentov imamo priložnost, da krizo skanaliziramo v grajenje naslednje faze solidarnostnih, vključevalnih, svobodnih, (...)

Kriza je stvar gospodarjev, naj jo rešujejo sami

Vsak dan gledamo, beremo in poslušamo o finančni krizi, ki je postala gospodarska. Poznani obrazi, ki predstavljajo zimzelene sile upravljanja z izkoriščanjem, izključevanjem in brzdanjem naših želja in potreb, so na tem, da iznajdejo novo, inventivno formulo reševanja krize: vzajemno popuščanje, socialni dialog, sprejetje odgovornosti in discipliniranje svojih (...)

Ne bomo plačali njihove krize!

Finančna kriza, ki je izbruhnila v ZDA, je strukturna kriza sistema. Tistega, ki od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja sloni na finančnih špekulacijah, privatizaciji družbene blaginje in vojno policijskih intervencijah. Skrajno ignorantsko bi bilo trditi, da se je kriza neoliberalizma začela šele sedaj. Njegov vzpon in razvoj je od samega začetka (...)

Skupščina gibanj "Ne bomo plačali njihove krize!" (poziv)

Kdaj: v četrtek, 27. novembra, ob 18. uri Kje: v Socialnem centru Rog, Trubarjeva 72 Finančna kriza, ki je izbruhnila v ZDA, je postala globalna in je strukturna. Je kriza komande finančne globalizacije. Krizni menedžment, ki nastaja, predvideva, da bo krizo plačala globalna produktivna multituda, tisti torej, ki jih v režimu neoliberalne globalizacije (...)

novo na portalih gibanj